Scholen in India gesloten vanwege een nieuwe coronagolf

Scholen in India gesloten vanwege een nieuwe coronagolf

  • Niels van den Beucken
In mijn vorige blog vertelde ik over de gevolgen van het sluiten van de scholen in India.  Na korte opening zijn de scholen nu weer gesloten. 22 kinderen die eerst naar school gingen, waren werkend aangetroffen. Één leerplichtige jongen was werkzaam in een natuursteengroeve zonder dat de groeve eigenaar wist dat zijn nieuwe medewerker minderjarig was. Dit is voor ons opmerkelijk. Het wil namelijk zeggen dat  het zogenoemde “age verification system” bij aanname van personeel niet waterdicht is. Dankzij controle van onze mobilisers is dit aan het licht gekomen en is de jongen terug naar school begeleid. De groeve eigenaar zag zijn fout in en betaalt op dit moment de scholing van deze jongen. Een geweldige prestatie van de mobilisers, maar het geeft ook aan dat we nog veel werk hebben om alle groeve eigenaren in ons gebied te laten aanhaken bij het creëren van onze Child Labour Free Zone.

 

Arbeidsomstandigheden

In totaal zijn in ons projectgebied 25 natuursteengroeves aanwezig. We proberen al deze groeves te betrekken in onze Child Labour Free Zone. Er zijn inmiddels 17 Groeves bezocht, waar we ook mee in gesprek zijn. Niet iedereen is meteen enthousiast om in gesprek te gaan, laat staan te luisteren. En ergens begrijpen we dit ook wel. We willen namelijk niet alleen kinderarbeid aanpakken maar zullen ook trainingen gaan geven aan zowel management als aan arbeiders op het gebied van veilige arbeidsomstandigheden en het gebruik van persoonlijke beschermingsmiddelen. Daarnaast brengen we leefbaar loon en de positie van migranten onder de aandacht. We hebben hiervoor inmiddels een contract afgesloten met een tweede NGO. Een organisatie die meer ervaring heeft met het geven van dit soort trainingen.

 

Scholen weer gesloten

India beleeft momenteel een nieuwe golf van COVID-19, waardoor in veel Indiase staten de scholen weer zijn gesloten. De regering van het district (provincie) in ons projectgebied wil de scholen open houden, maar dit is helaas vanwege het groeiend aantal besmettingen niet mogelijk. Dit levert enige onduidelijkheid op bij de lokale bevolking en de families die migreren naar andere steden of dorpen voor werk. Eerder bleven de kinderen van deze groep achter in het projectgebied (in de zogeheten seasonal hostels). Vanwege de angst voor COVID-19 nemen zij hun kinderen dit jaar helaas weer mee naar hun werk, waardoor ze niet naar school gaan. Een extra uitdaging voor de mobilisers..

 

Nieuwe dorpen in het project

Ondanks dat het door COVID-19 al een jaar geleden is dat we zelf fysiek het gebied hebben bezocht, is het contact met de NGO`s in India en onze leverancier juist intensiever. We hebben meer mailverkeer en organiseren veel digitale meetings waardoor we op de hoogte blijven van wat er speelt. Ooit gehoord van Kotavaripalem of Upmagulur? Dit zijn twee nieuwe dorpen die grenzen aan ons projectgebied en die we op verzoek van de Indiase lokale overheid en bevolking hebben toegevoegd aan onze Child Labour Free Zone. Hiervoor hebben we inmiddels twee extra mobilisers aangenomen. We zullen jullie hier snel meer over berichten!

 

 

 

mm

Over de auteur

Niels is voorzitter en grondlegger van Arte Responsible Stone foundation. Daarnaast is hij financieel directeur van bedrijf Arte uit Helmond.