Hoe het begon

DE GESCHIEDENIS

VAN ARTE RIGHT TO EDUCATION

“Aan de rand van de groeves zaten hele gezinnen. Zij maakten van het steenafval dat zij van de eigenaar kregen, kleine kiezeltjes en sieraden om te verkopen. Om te kunnen overleven.”

2009

Niels van den Beucken reist naar Zuid-India. Op zoek naar een leverancier voor de granieten platen die zijn bedrijf Arte verkoopt. Tijdens zijn verblijf in Ballikurava (Prakasam) maakte hij kennis met de mensen achter de stenen. Hij schrok van de omstandigheden van de volwassen medewerkers. Maar vooral van de kinderen die hij zag werken aan de rand van de steengroeves.

GEEN KINDERARBEID

Na terugkomst in Nederland wilde hij iets voor die mensen doen. “We zijn een kleine speler en wisten de weg niet in India. Daarom duurde het enkele jaren voor we de juiste partners hadden. We vonden een leverancier die steengroeves in het gebied heeft en zorgden er samen voor dat de arbeidsomstandigheden beter werden: veiligheid en gezondheid voorop, geen schuldslavernij en iedereen een contract. Vrij bijzonder voor dat gebied.”

 

 

2010

Niels bezocht Ballikurava veelvuldig de afgelopen jaren. Hij kwam er in contact met Arisa (voorheen de Landelijke India Werkgroep). “Samen met Stichting Stop Kinderarbeid en verschillende fondsen hebben ze een project lopen in het noorden van India, waar veel zandsteen vandaan komt. Ze werken daar samen met NGO’s waardoor kinderen naar school kunnen. Zoiets wilde ik ook, maar dan met meer betrokkenheid van ons.”

 

 

 

2017

SUBSIDIE

Niels: “Ik schreef een plan en via de RVO (Rijksoverheid Voor Ondernemend Nederland) kregen we uiteindelijk subsidie. Zeventig procent van onze uitgaven voor het project Arte Right To Education worden gesubsidieerd tot 2020. Geweldig, want het helpt ons enorm bij het nastreven van onze doelen: kinderen overal ter wereld naar school laten gaan. Met als begin: Zuid-India.”