Internationale Dag tegen Kinderarbeid

Internationale Dag tegen Kinderarbeid

  • Niels van den Beucken
De Verenigde Naties heeft 2021 uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid. Het doel? Een einde maken aan alle vormen van kinderarbeid, vóór 2025. Met het A.R.T.E. project dragen wij al jaren een steentje bij aan dit doel. Samen met verschillende partijen geven wij kinderen een eerlijke kans op een betere toekomst. Kinderen horen namelijk niet te werken, ze horen naar school te gaan.

Vandaag, op Internationale Dag tegen Kinderarbeid, is het tijd om beloftes in acties om te zetten. Dit doen we, in aansluiting op de International Labour Organization, met een ‘action pledge’.

We vertellen je er alles over in deze blog!

 

Een action pledge?

Kinderarbeid is voor het eerst in 20 jaar toegenomen. Wereldwijd zijn er nu 160 miljoen kinderen die arbeid verrichten. Dit werd op 10 juni 2021 door de International Labour Organization (ILO) bekend gemaakt. Deze kinderen, tussen de 5 en 17 jaar, werken in de landbouw, fabrieken, in mijnen maar ook in het huishouden.

 

Al meer dan 100 jaar is de ILO, in opdracht van de Verenigde Naties, bezig met uitbanning van kinderarbeid. 2021 is door de Verenigde Naties uitgeroepen tot het Internationale Jaar voor de Uitbanning van Kinderarbeid. Hiermee roept de VN bedrijven op om een einde te maken aan kinderarbeid in de gehele waardeketen. De wereldwijde toename geeft nóg meer reden om nu actie te ondernemen en samen te zorgen voor volledige uitbanning.

 

Door het indienen van een Action Pledge bij de ILO worden beloftes omgezet in acties. Bedrijven nemen maatregelen en inspireren hiermee elkaar om stappen te zetten tegen kinderarbeid.

 

Wat is de Action Pledge van Arte?

Geen minderjarige (migranten) arbeiders en veiligere werkomstandigheden in de steengroeven in het projectgebied waar we een Child Labour Free zone opzetten (het A.R.T.E. project).

 

Wat bedoelen we hiermee?

In Ballikurava, in het Prakasam district (Andhra Pradesh) in India, in het gebied wij ons graniet inkopen, richten we ons op de minderjarige migranten die in de steengroeven en de verwerkingsbedrijven werken. We willen enerzijds voorkomen dat kinderen met ouders meekomen naar de granietgroeves om te werken. Anderzijds pakken we de arbeidsomstandigheden van de (migrerende) arbeiders aan.

 

Hoe pakken we dit aan?

We houden interviews met steengroeve-eigenaren, overheidsfunctionarissen en arbeiders op de werkplek en in privé-omgeving. Dit doen we in samenwerking met onze leveranciers, NGO’s en de lokale overheid. Zo krijgen we een realistisch beeld van gezondheid en veiligheid op het werk, de situatie van migrerende werknemers, leeftijdscontrolesystemen en schuldarbeid. Het voeren van een sociale dialoog, het vastleggen van voorwaarden in arbeidscontracten en het stimuleren van educatie zorgt op de lange termijn voor uitbanning van kinderarbeid.

 

Door samen te werken en actie te ondernemen zorgen we voor volledige uitbanning van kinderarbeid vóór 2025. Doe je ook mee? Kijk op https://endchildlabour2021.org/ voor meer informatie.

 

 

mm

Over de auteur

Niels is voorzitter en grondlegger van Arte Responsible Stone foundation. Daarnaast is hij financieel directeur van bedrijf Arte uit Helmond.